Nieuws

Aanvullend onderzoek vervuiling uiterwaarden

In aanvulling op een nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) naar de verspreiding van dioxine in vlees, laat Stichting Taurus (verder Taurus) aanvullend onderzoek doen naar het vlees afkomstig van haar jaarrondgrazers. Taurus wil uiteraard dat het vlees voldoet aan alle normen voor voedselveiligheid.

Taurus informeerde al eerder consumenten van Wildrundvlees en via deze website, over de vondst van dioxine/PCB's in het vlees van jaarrondgrazende runderen uit een uiterwaardengebied bij Loevesteijn langs de Waal (geen terrein waarop dieren van Taurus grazen). Naar aanleiding daarvan zijn in de zomer van 2020 ook drie dieren getest uit het gebied Kaliwaal waar Taurus de begrazing uitvoert in opdracht van GrondbankGMG. Het vlees van die dieren uit Kaliwaal was veilig (de normen werden niet overschreden). Wel werden de normen in de levers overschreden, welke uiteraard niet voor consumptie zijn aangeboden. In hetzelfde gebied zijn door de NVWA ook watermonsters genomen en deze bleken schoon.

De NVWA is in 2020 een nader onderzoek gestart om gebieden met hogere risico’s op overschrijding van de PCB/dioxine normen in beeld te brengen. In dit nader onderzoek zijn geen gebieden opgenomen waar dieren van Taurus grazen, maar uiteraard zijn ook wij zeer benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek. Totdat de NVWA meer duidelijkheid kan geven over de risicogebieden die voor Taurus en Wildrundvlees relevant zijn (enkele uiterwaardgebieden langs de Waal) hebben wij besloten, in overleg met de NVWA, geen vlees aan te bieden van dieren van Taurus die in de uiterwaarden van de Waal grazen. Dat is dan ook niet gebeurd.

Wij hebben geen aanleiding om te vermoeden dat ons vlees niet veilig is; het overgrote deel van runderen van Taurus graast elders dan in de uiterwaarden langs de Waal. Wel zijn we, aanvullend op het onderzoek van de NVWA, gestart met een traject om steekproefsgewijs dieren te laten testen uit andere gebieden dan de risicogebieden. Vanwege de hoge kosten van dit onderzoek spreiden wij dit in de tijd. Mochten de normen in een dier toch worden overschreden, dan wordt het vlees uiteraard niet verwerkt. Mocht daar aanleiding toe zijn dan plaatsen wij hier een update over het NVWA-onderzoek. Meer informatie over dioxine en PCB's vindt u op de website van het RIVM.

Nieuws

Meest gestelde vragen

Je kunt met ons uitsluitend via e-mail contact opnemen