Nieuws

Meest gestelde vragen

Onze klanten zijn veelal bewuste mensen met hart voor de natuur en respect voor dieren. Thema’s als duurzaamheid, klimaat, dierenwelzijn, biodiversiteit en gezondheid houdt hen bezig. Wij geloven dat natuurbegrazing een positieve bijdrage levert aan al deze aspecten. Én dat wildrundvlees een gezond alternatief is voor mensen die het eten van vlees vanwege gezondheidsredenen minder goed verdragen. Negatieve beeldvorming in de media, maar ook gebrek aan kennis over dierengedrag en wet- en regelgeving, leiden wel eens tot twijfels bij onze klanten. Uiteraard willen we deze twijfels zoveel mogelijk wegnemen door transparant te zijn, en door het delen van kennis. Heb je een vraag, aarzel dan niet om hem te stellen en stuur een mail naar info@stichtingtaurus.nl.
We geven hieronder alvast het antwoord op de meest gestelde vragen.

Meest gestelde vragen

Klopt het dat er een verhoogd dioxinegehalte in wildrundvlees zit?
In de zomer van 2020 zijn bij runderen uit uiterwaardgebieden langs de Waal verhoogde dioxinegehalten aangetroffen. Naar aanleiding daarvan loopt er een onderzoek van de NVWA dat wij uiteraard nauwlettend volgen. Tot de uitkomst van het onderzoek verkopen wij geen rundvlees van dieren die langs de Waal grazen.

Hoezo is jullie vlees klimaatneutraal? 
Natuurlijk poepen en plassen onze Taurossen in de natuur en stoten ze daarmee CO2 uit. Maar tegelijkertijd ‘produceren’ de dieren met hun graasgedrag biodiversiteit. De CO2 uitstoot wordt zo gecompenseerd door meer CO2 opslag. Deze vindt plaats in de steeds verder uitgroeiende wortelstengels van grasland en in de groei van struiken en bomen. Daarnaast grazen onze dieren in natuurgebieden die niet door de mens worden bemest en er wordt niet bijgevoerd (behalve als het te bar en boos wordt).

Wat is het verschil tussen vlees dat ik in de supermarkt koop en Wildrundvlees?
Een van de karakteristieken van ons vlees is de gemarmerde structuur. Dat heeft te maken met het feit dat de dieren gespierd zijn en veel lopen. Dat heeft ook invloed op de geur en kleur van het vlees. Omdat onze dieren niet kunstmatig worden vetgemest is het vlees minder mals dan wat je gewend bent in de supermarkt. Dat kan even wennen zijn, maar het levert wel het bewijs van het gezonde leven van het dier. Vlees zoals het hoort te zijn. Eerlijk en puur en dat proef je.

Wanneer worden jullie runderen geslacht?
Wanneer de kuddes groter worden dan goed is voor een natuurgebied en als er geen plek is in andere gebieden, dan wordt het vlees van de runderen aangeboden via Wildrundvlees.nl. Wij slachten dus alleen als het beheer erom vraagt.

Hoe zien jullie toe op stressvrij  slachten?
Onze werkwijze is erop gericht dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren. Dit begint al bij de vangacties waarbij we de dieren lokken. Omdat wij als experts ‘de taal’ van onze runderen spreken, weten wij hoe we de dieren rustig kunnen laten meewerken. We brengen de dieren zelf naar een klein abattoir op korte afstand van de natuurgebieden.

Hoe zien jullie toe op de kwaliteit van het vlees?
We houden de productie en distributie van het vlees in eigen beheer. Wildrundvlees pakketten worden met zorg samengesteld door onze eigen professionele slager zodat we garant kunnen staan voor 100% Wildrundvlees kwaliteit.

Is het waar dat natuurvlees beter is voor veel voorkomende aandoeningen bij mensen?
Dat klopt. Veel van onze klanten zijn mensen die vanwege ziekten of intolerantie bewust kiezen voor natuurvlees. De runderen van Stichting Taurus krijgen de tijd om langzaam te groeien. We geven ze geen krachtvoer, preventieve medicijnen of onnodige antibiotica. Dat hoeft ook niet, want de dieren zijn zelfredzaam, robuust en hartstikke gezond. Door de natuurlijke leefwijze en het gevarieerde dieet van planten, grassen en kruiden is het vlees van de runderen van unieke kwaliteit. Zo is het vlees dooraderd met vetlaagjes die veel gezonde vetten bevatten en de smaak ten goede komen. Wildrundvlees bevat ook van nature veel omega-3 vetzuren, onmisbaar voor een goede gezondheid.
 

Nieuws