Heerlijke Wildrundvlees recepten

Eenvoudige recepten om je te inspireren!

Stoofvlees

Ingrediënten:
1 kilo stoofvlees (liefst ook 1 schenkel mét bot)
2 grote zoete witte uien
1 winterpeen
3 stelen selderij
2 teentjes knoflook
Roomboter om in te bakken
Zout
1 tl (gemalen) venkelzaad
1 tl (gemalen) zwarte peper
2 blaadjes laurier
3 kruidnagels
1 tl Chipotle peper (optioneel)
1 tl jeneverbessen
1 tl gerookte paprikapoeder
water
1 glas wijn óf 1 flesje bruin bier óf runderbouillon
Plakje peperkoek


Bereidingswijze:
Dep het vlees droog en schroei de stukken vlees in hun geheel in de stoofpot tot het een goudbruine kleur heeft.
Haal het vlees uit de pan en houd dit apart.
Tip: maak de pan vooral niet schoon, de aanbaksels geven extra smaak!
Pel de uien, schil de wortel en selderij en snipper ze met de knoflook in niet al te fijne stukjes.
Verhit de stoofpot en smelt er een klontje roomboter in.
Stoof daarin eerst de uien samen met knoflook op een matig vuur.
Roer af en toe door de pan, zodat de aanbaksels los komen van de bodem. Laat de uien niet bruin bakken.
Vervolgens voeg je de wortel met selderij toe, laat ook deze mee stoven.
Blus de laatste aanbaksels van het vlees in de pan af met wat vocht. Dit kan met een scheut water, wijn, bier of bouillon. Roer alle aanbaksels van het vlees los.
Zet vervolgens alles onder water met het vocht wat je gebruikt en breng het vocht aan de kook.
Bind enkele laurierblaadjes samen met een stukje keukentouw. Om de ‘harde’ specerijen bij elkaar te houden is het fijn om deze in een thee ‘gaasje’ te plaatsen.
Laat de laurier samen met de specerijen mee stoven in de stoofpan.


Laat het stoofvlees minstens 4 uur lang sudderen op het laagste vuur met de deksel op de stoofpan. Zorg ervoor dat het vlees onder water blijft staan.
Als het vocht te snel inkookt dan kan je er wat extra vocht bij doen.
Het laatste half uur tot uur kan je de deksel verwijderen om het vocht in te laten koken tot de gewenste dikte. Dit is ook een goed moment om de laurier en het thee ‘gaasje’ eruit te halen en het in stukjes gesneden plakje peperkoek toe te voegen.
Tip: Wanneer je bijna het volledige vocht inkookt en af en toe roert in de pan, valt het vlees volledig uit elkaar en bindt dit samen met het vocht en de groenten. Zo krijg je het echt uit elkaar gevallen ‘draadjesvlees’ in plaats van losse blokjes.
 
Smakelijk eten!

Recept Oersoep

Recept Oersoep
 
Ingrediënten:


500 gram soepvlees
500 gram rundergehakt
3 liter water
1 winterpeen (in kleine blokjes)
1 knolselderij (in kleine blokjes)
1 grote ui (in kleine blokjes)
2 prei (in ringen)
1 groot stuk gember (in kleine stukjes)
1 bos verse selderij
1 venkel (in kleine blokjes)
2 limoen (sap)
1 a 2 eetlepels appelazijn per liter soep
2 laurierblaadjes
 
Bereidingswijze


Voeg het soepvlees en de laurierblaadjes toe aan het water en breng dit aan de kook. Laat de bouillon op laag vuur 4 tot 6 uur trekken. Schep het schuim dat eventueel komt bovendrijven er regelmatig af.
Voeg vervolgens alle in stukjes gesneden groente toe en het limoensap en appelazijn. Laat de groenten mee koken tot ze gaar zijn. Bak ondertussen het gehakt rul en gaar in een pan en voeg dit toe aan de soep.
 
Smakelijk eten!

Recept rundertong

Ingrediënten: (1 tong is voldoende voor ongeveer 8 personen)
1 rundertong
2 blaadjes laurier
1 grote wortel (in vieren)
1 ui (in vieren)
1 stengel bleekselderij (in vieren)
3 el balsamico azijn 
7 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook (gehakt)
zout en peper
halve bos fijn gehakte peterselie
150 gram geitenkaas (in blokjes)

Bereidingswijze
De rundertong afspoelen onder stromend water en dan grondig schuren met een doekje en eetlepels zout. 
De tong in een grote pan nét onder water zetten, en de laurier, stukken wortel, ui en selderij toevoegen.
Laat de tong stoven (het water net tegen de kook aan). De tong is gaar - na zo'n drie uur - als de punt zacht aanvoelt bij het inknijpen. (Tip: gooi het kookvocht niet weg, als je dit inkookt heb je een prachtige, gezonde bouillon). 
Dan direct daarna, als de rundertong nog warm is, het stugge vel van de tong stropen. 
Snijd de tong hierna in dunne plakken.

Maak een dressing van 3 el. balsamicoazijn, 7 eetlepels olijfolie, 3 gehakte tenen knoflook, zout en peper en een halve bos fijn gehakte peterselie. Verdeel de dressing over de tong, laat minstens een half uur koel (maar niet in de koelkast) staan en doe er voor het opdienen 150 gram in kleine blokjes gesneden geitenkaas over. 

Smakelijk eten!